ojapierdole pomyślałem o czym to anonki mogą sobie rozmawiać w luźnym temacie. O wielu dziwnych rzeczach myślałem ale bekon w polewie czekoladowej i sardynki w nutelli byłyby ostatnią rzeczą jaka przyszłaby mi do głowy
To jest tak zwana kuchnia molekularna (przynajmniej boczek w czekoladzie). Na badaniach spektometrem (albo innym urządzeniem do rozpoznawania molekuł w substancji) wyszło, że ogólnie dobrze smakujące potrawy zawierają składniki, które maja podobną budowę. Więc zaczęto łączyć składniki które wg. wykresów wychodziły na zbieżne. Tak właśnie zrobiono ten boczek w polewie czekoladowej. Inne ciekawe połączenia to czekolada z serem pleśniowym (wychodzą pyszne muffinki z tego!), jajka z kiwi (poledwiczki w sosie kiwi też niczego sobie) i inne z pozoru dziwactwa. Jak ktoś chce się więcej zgłębiać w kuchenne annały to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam że to jedno z moich hobby ;-)
NIe mów, że nie jadłeś nawet kurczaka po węgiersku - marynata składa się z miodu, musztardy i przypraw. Też bardzo pyszne i tego samego typu połączenie, a i tak znane i kochane :3
No nie załamujcie mnie ;-( Staropolski pasztet ze śliwką? Toż to już podstawa świąt, a też połączenie słodkiego z tradycyjnym jadłem.
Ale tosty na śniadanie są najlepsze! Po moim byłym został mi nawyk robienia tostów rano rodzaju różnego. W sumie to nie wiem WTF, on je robił nie ja, jak się tak zastanowić. Whateva. Świąt nie lubię, pasztetu też nie, wegetarianką jestem, więc się nie wypowiem
karmelizowane szparagi ;] Lekko zblanszowane szparagi rzucasz na patelkę z syropem glukozowym (lub rozpuszczonym cukrem) i karmelizujesz. Tylko nie przypalić! Po za tym wiele warzywek można karmelizować.
Kurde, ale ja gotować ogólnie nie lubię. Zdecydowanie do kuchni wchodzę po kawę, albo jak już bardzo muszę. Dziwna faza: 2 w nocy, a ja gadam na forum o szparagach.
Ja umiem: robić kawę, yerbę i jajecznicę na czym się da, i nic poza tym, no może kanapkę zrobię jak się zmuszę.
Przypomniał mi się strip o imprezie grafików: nie robimy tego co wy, w serwerowni. To trochę inaczej: pijemy yerbę i gramy w jengę A yerba daje radę, chociaż zdecydowanie jestem w sekcie kawy parzonej ;]
juz sie balem ze idea anonymous w polsce nie wciaga kobiet na dodatek wagetarianek - do tej pory nie spotkalem wiele postow z zenska forma czasownikow, albo moze udajacie meszczyz... szacunek...
Dodajmy ilość ludzi na forum + mentalność kobiet w pl (bez złośliwości to piszę, jedynie z obserwacji)... czy jestem tutaj na forum polskim jedyną przedstawicielką mojej płci?
Teraz tylko przyszło nam czekać na niesamowite objawienie, lub pogrążenie się w tej smutnej prawdzie, trzeba było nie pytać.
Miałem nadzieję, że wiadomość na wykopie coś w tej kwestii zmieni, ale nie zanosi się na to. 10 odwiedzin..
Czyli dobrze myślałam, że któryś z tych 2. Nie jestem pewna, czy ludzie z wykopu załapali, żeby zacząć szukać czegoś poza swoim forum, to raz. Dwa, jak przyjdzie z tamtej strony tu jakaś laska będzie mogła o tym napisać na blogasku i dodać masę grafik z my little pony, lol.