Nie oszukujmy sie-wczoraj był epic fail z tym Truman Show, kto siedział na IRC ten wie o co mi chodzi... IMO trzeba reaktywować Op bo to tak głupio zostawiać epic faila i nic z tym nie robic. Albo cos innego w tym stylu co było. W ogóle to czemu taki fail wyszedł?
Nie mam pojecia, albo malo osob dosowalo, albo maja jakis patent na dosy.... Jestem jak najbardziej za powtorzeniem akcji.... A tak troszke z innej beczki- dlaczego wczoraj irc padl? wtf?
Za mało osób było. A jeśli chodzi o IRC to jakieś debile z karciana. I rozmawiamy na irc bo na wwp nie wolno omawiać nielegalnych ataków. Podajcie jakiś to zastanowimy sie czy powtórzyć akcje.
IRC teraz działa. Wypada załatwić sobie jakiś awaryjny kanał komunikacji I niech wreszcie ktoś coś napisze na profilu Anonymous Polska/
Anonymous: zgadzam się z tobą jak najbardziej. Tutaj nie chodzi o to że chcemy zrobić na złość rządowi żeby się pośmiać, tutaj chodzi o jakąś ideologie, tutaj chodzi o wolność, o możność wypowiadania się na każdy temat i o odrobinę prywatności którą i tak nam już skracają... Podobno jesteśmy Legionem, ale wczoraj się nie udało co było sprzeczne z pojęciem "Legion". Pokarzmy kim jesteśmy, przecież jesteśmy siłą, JESTEŚMY ANONIMOWI I NIE PRZEBACZAMY!
Nie uważam by OpTrumanShow zakończyła się fiaskiem. Ukazało się przecież kilka publikacji, w których pokazano zagrożenia wynikające z inwigilacji. Pomysł ze spamem był naiwny ale i tak operacja była niezła. Nie musimy szukać nielegalnych form protestu. Nie musimy szukać nowych płaszczyzn porozumiewania się. Wystarczy to, co jest jeszcze legalne. Wystarczy WWP.
Niestety samymi słowami w Polsce nie da się nic zdziałać. Tutaj słowa trzeba popierać czynami czego rząd nie robi za to my mamy takie zadanie...
Prawda jest taka, że Polak jak czegoś nie straci to nie potrafi działać. Widzą tylko to co pokazują im media, nic więcej. Trzeba od nowa organizować jakieś protesty, bo tak nie da się w tym kraju nic zdziałać...
To co robimy? Moja propozycja jest taka, by reaktywować Op. Możemy zgadać się na IRC i wymyślić jakiś awaryjny kanał komunikacji, gdyby padł IRC. I przede wszystkim napisać o #OPTrumanShow na FB(profil Anonymous Polska). Zaktualizować temat i rozpowszechniać na FB. jak ktoś nie zna kanału to tu można: irc.lc/6irc/poland/you_nick Możemy się zgadać. Co o tym myślicie?
Dlaczego nie zakładacie masek? Dlaczego nie wychodzicie do ludzi? Dlaczego chowacie się za IRC, skazując się na manipulację i niepowodzenie każdej akcji? Dlaczego cokolwiek uzgadniacie?
Mógłbym rozprowadzać jakiekolwiek plakaty, nalepki, ulotki itd. tylko błagam dajcie jakieś wzory, bo szukałem i jedyne linki powygasały już dawno.
jak najbardziej jestem za, bo na przed dosem nie ma tak naprawdę kompletnej ochrony, więc wina leżała po stronie ilości, nie jakości
Nie przesadzacie troche? Niechce zamykać tematu więc powtórze jeszcze raz: Co kto robi poza forum mnie nie obchodzi i to jest wasza sprawa ale "chwalenie" sie braniem udziału w takiej inicjatywie niewątpliwie nie jest dobrym pomysłem tymbardziej, że jakiekolwiek nielegalne akcje nie mają prawa wychodzic z tego forum o czym dobrze wiecie.
W sumie dobrze piszesz. Czasem może to komuś zaszkodzić. Jeśli chcemy pisać o dalszych działaniach, róbmy to gdzie indziej, nie na forum. Przydałby się niewątpliwie kanał irc chroniony hasłem, do którego miałyby dostęp tylko wybrane osoby.
Uważam, że teraz ludzie ( w Polsce przynajmniej ) nie zareagują na to, że walnięty zostanie kolejny atak DoS. Gdyby jednak zostały ujawnione zostały jakieś dokumenty (tylko nie tak jak podczas protestów przeciwko ACTA, gdzie połowa społeczeństwa nawet nie wiedziała, że zostały już ujawnione ) obywatele w końcu ruszyliby się z miejsc i wyszli na ulice protestować.
Nikomu nie bronie pisać o dlaszych działaniach jednak tutaj tylko legalne formy aktywizmu. Do rozmawiania o nielegalnych inicjatywach przeprowadzanych przez kogoś innego nie ma żadnych zastrzeżeń więc żebyście nie myśleli że jest to jakis temat tabu .
Może nie to, że zbyt leniwi. Większość ludzi myśli teraz czy nie zostanie zwolniona z pracy i czy wystarczy im na rachunki, a rząd wszystko podnosi w górę. Sądzę, że to kwestia tego, że mają teraz też inne problemy na głowie.
Według mnie to zrobi podział. Jedni hasło dostaną, drudzy nie. Zacznie się wywyższanie innych. Każdy powinien mieć dostęp na to, ew. ludzie, którzy są aktywni i wspomagają, nie mówię tutaj o wpłatach, bo aktywista to nie koleś, który wydaje kasę na prawo i lewo, ale np. jeżeli ktoś pomaga w budowie,daje pomysły, stara się wykorzystać swoje możliwości dla reszty. Dla takich można dać hasła, ale nie tak, że tylko Ci, któzy są dobrze znani je dostaną, ponieważ może to spowodować podział na "lepszych" i "gorszych"
Zainteresowany zgłosiłby chęć udzielania się na kanale i otrzymałby hasło. Tak ja to widzę. Bez zbędnych podziałów. Chcesz - Masz. Tylko kto taki kanał zrobi?
Jeśli każdy powinien mieć dostęp to po co hasło? Wszyscy którzy są chętni pomóc powinni mieć wejscie, nawet nie koniecznie ci zarejestrowani na forum, nie ograniczajmy sie.
W sumie racja. W takim wypadku hasło faktycznie jest zbędne. Ostatnio mało kto się udziela na #poland - wystarczyłoby zwyczajnie tam się zebrać i podyskutować
Rozmawialiśmy o reaktywacji OP a doszło do IRC na hasło Wracając do tematu. Trzeba wybrać termin kiedy ten Truman na być i coś do niego udoskonalić np. ujawniając jakieś dokumenty na temat inwigilacji społeczeństwa
ja proponuję przed powtórką #op Truman , znów odświeżyć nieco reklamę, ludzie się nie znudzą tym, bo jest tego za mało - imho.
Musimy zaplanować swoją spontaniczność. Jak znowu ustalimy konkretną datę i godzinę to nic z tego nie będzie. Nie możemy dać im czasu na przygotowanie. Nie uzgadniajcie nic publicznie! Zawsze można zaprosić do pomocy zagranicznych bratków, jeszcze apel do gości którzy mają dostęp do największego fb - nie zmarnujcie jego potencjału!
Myśle że ludzie też o nas trochę zapomnieli . Warto było dać sobie miesiąc czasu na informcaje dla ludzi . Ja tu jestem nowy . I w moim mieście (Gdańsk ) Nie widziałem żadnej informacji o akcji z sob . Warto najpierw (moim zdaniem) Pogrupować się w grupki z różnych miast i uświadomić troche społeczeństwo że można działać . Takie moje zdanie . Pozdrawiam .
Z tego co rozumiem co napisałeś, to już są komórki. Potrzeba raz na jakiś czas zrobić ściepe na jakieś konto bankowe dać do druku uloki, plakaty czy coś tam innego, porozsyłać do komórek, które z kolei zaczęłyby to rozdawać. Problem byłby tylko z dostarczeniem tych ulotek, bo anonimowość, ale można by dać jakieś umówione miejsce, jeden zostawia ulotki w jakimś miejscu 2 parę minut później podchodzi i je zgarnia. Jeden drugiego nie widział i nic nie wie i wszyscy szczęśliwi. Co do kontakt to albo na e-mail albo kupić kartę za 5zl np. Play czy tam Orange i można jechać.
podaje tylko przykład. wymyślałem na miejscu nie myśląc o niczym tam. Chciałem żeby ludzi zrozumieli o co mi chodzi
Może trochę będę w stanie pomóc ... 1. Mamy coraz więcej paczkomatów -> jeżeli ulotek nie byłoby bardzo dużo można z nich skorzystać 2. Część aukcji na allegro akceptuje płatności z PayPal 3. Zebranie pieniędzy - chyba najtrudniejszy element bo wszystko idzie przez 1 osobę 4. Można skorzystać z BTC, są strony pozwalające na przelewy BTC -> PayPal w $ ale to nie problem. Poza tym trochę nas tutaj jest więc jeśli część osób raz dziennie przeleci po stronach z darmowymi BTC i wklepie captcha to ulotki i podobne rzeczy będą za darmo.
no mniej więcej o takie coś mi chodziło. Chciałem to opisać prosto, ale jednak trzeba zawile. Prawda jest taka, że trzeba wziąć się w garść, bo to nic się wielkiego nie dzieje. Skorzystam jeszcze z okazji i się zapytam, czy będą jakieś ulotki na Takedown, czy też nie i jak to tam ma dokładnie działać, bo filmik można powiedzieć, że przetłumaczyłem (nie tak dokładnie ale jak kto się uprze to rozkmini o co tam chodzi )